Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences
Drodzy Czytelnicy,

w związku ze zmianą strategii rozwoju firmy podjęliśmy decyzję o zaprzestaniu wydawania miesięcznika "AGROmechanika". Ostatnim numerem, który się ukazał, był numer styczniowy.

W imieniu całej redakcji serdecznie dziękujemy za to, że przez ponad 10 lat współtworzyliście z nami "AGROmechnikę", dostarczaliście pomysłów do kolejnych wydań. Dziękujemy za zaufanie, jakim nas obdarzyliście.

Mamy nadzieję, że koniec wydawania "AGROmechniki" nie oznacza końca naszej współpracy. Dlatego proponujemy zamianę prenumeraty "AGROmechaniki" na prenumeratę dynamicznie rozwijającego się pisma "Bez Pługa". Na jego łamach prezentowane są zagadnienia interesujące zarówno rolników rozważających zastosowanie technologii bezpłużnej, tych, którzy dopiero przestawiają się na tę technologię, jak i producentów mających wieloletnie doświadczenie w uprawie bezorkowej.

Decydując się na przeniesienie prenumeraty "Agromechaniki" na roczną prenumeratę magazynu „Bez Pługa”, otrzymacie dodatkowo numer specjalny – „ABC uprawy bezorkowej”, segregator do kolekcjonowania czasopisma oraz możliwość uczestniczenia w szkoleniach zaplanowanych w ramach projektu „Akademia Bezorkowa”. Poniżej zamieszczamy link ze szczegółowymi informacjami na temat zamiany prenumerat: [Pobierz]

W przypadku braku zgody na przeniesienie prenumeraty zwrócimy pieniądze na podany przez Was numer konta bankowego.
 
Redakcja "AGROmechaniki"
AGROmechanika 9/2007

Kukurydza na przystawkę

W stadium czarnej plamki ziarno kukurydzy może mieć wilgotność 38%, a w roku ciepłym i suchym 30%. Przy takiej wilgotności kukurydzę mogą omłacać kombajny zbożowe z zamontowaną przystawką do zbioru kolb. Wilgotność ziarna kukurydzy ma duży wpływ na stopień jego uszkodzenia podczas zbioru. Do omłotu kukurydzy można przystąpić wówczas, gdy zawartość wody w ziarnie osiągnie 38%. Objawem właściwej dojrzałości ziarna jest tzw. stadium czarnej plamki. Powstaje wtedy niewielkie sczernienie u nasady ziarniaka, przy zarodku. Termin uzyskania dojrzałości omłotowej zależy od odmiany oraz przebiegu pogody.

Autorzy

Miejsce publikacji

Działy tematyczne

Pobierz plik PDF artykułu