Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences
Drodzy Czytelnicy,

w związku ze zmianą strategii rozwoju firmy podjęliśmy decyzję o zaprzestaniu wydawania miesięcznika "AGROmechanika". Ostatnim numerem, który się ukazał, był numer styczniowy.

W imieniu całej redakcji serdecznie dziękujemy za to, że przez ponad 10 lat współtworzyliście z nami "AGROmechnikę", dostarczaliście pomysłów do kolejnych wydań. Dziękujemy za zaufanie, jakim nas obdarzyliście.

Mamy nadzieję, że koniec wydawania "AGROmechniki" nie oznacza końca naszej współpracy. Dlatego proponujemy zamianę prenumeraty "AGROmechaniki" na prenumeratę dynamicznie rozwijającego się pisma "Bez Pługa". Na jego łamach prezentowane są zagadnienia interesujące zarówno rolników rozważających zastosowanie technologii bezpłużnej, tych, którzy dopiero przestawiają się na tę technologię, jak i producentów mających wieloletnie doświadczenie w uprawie bezorkowej.

Decydując się na przeniesienie prenumeraty "Agromechaniki" na roczną prenumeratę magazynu „Bez Pługa”, otrzymacie dodatkowo numer specjalny – „ABC uprawy bezorkowej”, segregator do kolekcjonowania czasopisma oraz możliwość uczestniczenia w szkoleniach zaplanowanych w ramach projektu „Akademia Bezorkowa”. Poniżej zamieszczamy link ze szczegółowymi informacjami na temat zamiany prenumerat: [Pobierz]

W przypadku braku zgody na przeniesienie prenumeraty zwrócimy pieniądze na podany przez Was numer konta bankowego.
 
Redakcja "AGROmechaniki"
AGROmechanika 11/2007

Pasy, walce, czy łańcuchy?

W prasach zwijających stosuje się następujące systemy prasowania: walcowy, pasowy lub łańcuchowy. Szwajcarscy specjaliści wzięli pod lupę prasę Claas, John Deere i Krone, analizując gęstość zwiniętych bel, poziom strat materiału na skutek wykruszania i zapotrzebowanie maszyn na moc. Obserwując prasę zwijającą podczas pracy, widać opadające ciągle na ziemię części roślin wykruszane w komorze prasowania. W oczy rzucają się również niewielkie kupki zielonki lub siana, pozostające po wyładunku balotów. Tracony materiał składa się głównie z bogatych w składniki pokarmowe części roślin, takich jak np. liście.

Miejsce publikacji

Działy tematyczne

Pobierz plik PDF artykułu