Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences
Drodzy Czytelnicy,

w związku ze zmianą strategii rozwoju firmy podjęliśmy decyzję o zaprzestaniu wydawania miesięcznika "AGROmechanika". Ostatnim numerem, który się ukazał, był numer styczniowy.

W imieniu całej redakcji serdecznie dziękujemy za to, że przez ponad 10 lat współtworzyliście z nami "AGROmechnikę", dostarczaliście pomysłów do kolejnych wydań. Dziękujemy za zaufanie, jakim nas obdarzyliście.

Mamy nadzieję, że koniec wydawania "AGROmechniki" nie oznacza końca naszej współpracy. Dlatego proponujemy zamianę prenumeraty "AGROmechaniki" na prenumeratę dynamicznie rozwijającego się pisma "Bez Pługa". Na jego łamach prezentowane są zagadnienia interesujące zarówno rolników rozważających zastosowanie technologii bezpłużnej, tych, którzy dopiero przestawiają się na tę technologię, jak i producentów mających wieloletnie doświadczenie w uprawie bezorkowej.

Decydując się na przeniesienie prenumeraty "Agromechaniki" na roczną prenumeratę magazynu „Bez Pługa”, otrzymacie dodatkowo numer specjalny – „ABC uprawy bezorkowej”, segregator do kolekcjonowania czasopisma oraz możliwość uczestniczenia w szkoleniach zaplanowanych w ramach projektu „Akademia Bezorkowa”. Poniżej zamieszczamy link ze szczegółowymi informacjami na temat zamiany prenumerat: [Pobierz]

W przypadku braku zgody na przeniesienie prenumeraty zwrócimy pieniądze na podany przez Was numer konta bankowego.
 
Redakcja "AGROmechaniki"
AGROmechanika 9/2008

Okiem konesera Jak to drzewiej ze zboża czyszczeniem bywało Stare maszyny czyszczące

Pewien francuski młynarz skonstruował sortownik ziarna, zwany tryjerem. Wynalazca długo strzegł tajemnicy tryjera, zapewniając sobie znaczne profity z jego posiadania. Tanio skupował zanieczyszczoną pszenicę, następnie oczyszczał ją na swoim tryjerze i przerabiał na najlepszą mąkę w całej Francji. Dawniej po wymłóceniu zboża należało otrzymane ziarno poddać wielu czasochłonnym zabiegom, mającym na celu jego dokładne oczyszczenie z kawałków słomy, kłosków , plew, ziemi i nasion chwastów. Następnie zaś \\"rozgatunkowywano\\" ziarno przednie przeznaczone do siewu i na sprzedaż oraz poślad przeznaczony na paszę dla inwentarza. Można sobie wyobrazić ile czasu zajmowały te czynności wykonywane ręcznie w okresie przed upowszechnieniem się maszyn.

Autorzy

Miejsce publikacji

Działy tematyczne

Pobierz plik PDF artykułu