Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences
Drodzy Czytelnicy,

w związku ze zmianą strategii rozwoju firmy podjęliśmy decyzję o zaprzestaniu wydawania miesięcznika "AGROmechanika". Ostatnim numerem, który się ukazał, był numer styczniowy.

W imieniu całej redakcji serdecznie dziękujemy za to, że przez ponad 10 lat współtworzyliście z nami "AGROmechnikę", dostarczaliście pomysłów do kolejnych wydań. Dziękujemy za zaufanie, jakim nas obdarzyliście.

Mamy nadzieję, że koniec wydawania "AGROmechniki" nie oznacza końca naszej współpracy. Dlatego proponujemy zamianę prenumeraty "AGROmechaniki" na prenumeratę dynamicznie rozwijającego się pisma "Bez Pługa". Na jego łamach prezentowane są zagadnienia interesujące zarówno rolników rozważających zastosowanie technologii bezpłużnej, tych, którzy dopiero przestawiają się na tę technologię, jak i producentów mających wieloletnie doświadczenie w uprawie bezorkowej.

Decydując się na przeniesienie prenumeraty "Agromechaniki" na roczną prenumeratę magazynu „Bez Pługa”, otrzymacie dodatkowo numer specjalny – „ABC uprawy bezorkowej”, segregator do kolekcjonowania czasopisma oraz możliwość uczestniczenia w szkoleniach zaplanowanych w ramach projektu „Akademia Bezorkowa”. Poniżej zamieszczamy link ze szczegółowymi informacjami na temat zamiany prenumerat: [Pobierz]

W przypadku braku zgody na przeniesienie prenumeraty zwrócimy pieniądze na podany przez Was numer konta bankowego.
 
Redakcja "AGROmechaniki"
AGROmechanika 7-8/2007

Przechowalnictwo Chłodzenie ziarna zamiast suszenia

Suszenie nie jest jedyną metodą, która umożliwia składowanie ziarna bez strat. W świecie coraz głośniej mówi się o zastosowaniu agregatów chłodniczych do regulacji wilgotności ziarna w silosach. Ziarno niektórych roślin, np. kukurydzy, wskutek wysokiej zawartości tłuszczu ma tendencję do szybkiego zagrzewania się. Dotyczy to po części także bardzo suchego ziarna. Ze względów bezpieczeństwa ziarno suszy się do poziomu 12-13% wilgotności. Ta tradycyjna metoda przy zastosowaniu ciepłego powietrza wywołuje największe straty jakościowe (pękanie powierzchni ziarna) przy obniżaniu wilgotności ziarna poniżej 17%. Wysoka zawartość oleju i tłuszczu w ziarnie rzepaku, słonecznika, kukurydzy itp. powoduje, że emisja ciepła jest dodatkowo intensyfikowana przez procesy utleniania. Skutkiem tego są często straty jakościowe oraz samozagrzewanie składowanego materiału. Ponadto szybki wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych intensyfikuje straty jakościowe i wagowe.

Autorzy

Miejsce publikacji

Działy tematyczne

Pobierz plik PDF artykułu